Breaking News

NATA EXAM 2020 MCQs for CHEMISTRY | NATA 2020 Syllabus (Updated)

MCQs for CHEMISTRY


NATA Exam MCQ for CHEMISTRY  2020
NATA Exam MCQ for
CHEMISTRY
2020


1. A container with a pin-hole contains equal moles of H2(g) and O2(g). Find the fraction
of oxygen gas escaped at the same time when one-fourth of hydrogen gas escapes

(a) 1/8

(b) 1/4

(c) 1/2

(d) 3/8

Correct Answer : A

2. What are the conditions for gas like Carbon monoxide to obey the ideal gas laws?

(a) low temperature and low pressure

(b) low temperature and high pressure

(c) high temperature and low pressure

(d) high temperature and high pressure

Correct Answer : C

3. If the temperature is doubled, the average velocity of a gaseous molecule increases by

(a) 4

(b) 1.4

(c) 2

(d) 2.8

Correct Answer : B

4. Find the molecular mass of a gas that takes three times more time to effuse as
compared to He with the same volume

(a) 9 u

(b) 64 u

(c) 27 u

(d) 36 u

Correct Answer : D

5. At the same temperature, the average molar kinetic energy of N2 and CO is

(a) KE1 > KE2

(b) KE1 < KE2

(c) KE1 = KE2

(d) insufficient information given

Correct Answer : C

NATA Exam MCQ for PHYSICS

6. Find the temperature at which the rate of effusion of N2 is 1.625 times to that of SO2
at 500℃

(a) 620℃

(b) 173℃

(c) 110℃

(d) 373℃

Correct Answer : A

7. Find the change in the root mean square speed of the gas on raising the temperature
from 27℃ to 927℃, three basic states

(a) becomes times

(b) gets doubled

(c) gets halved

(d) remains sam

Correct Answer : B

8. If 1.204 x 1021 molecules of H2SO4 are removed from 392 mg of H2SO4, find the
moles of H2SO4 left.

(a) 4 x 10-3

(b) 1.5 x 10-3

(c) 1.2 x 10-3

(d) 2 x 10-3

Correct Answer : D

9. Find the fraction of the total pressure exerted by hydrogen if it is mixed with ethane in
an empty container at 25℃

(a) 15/16

(b) 1/16

(c) 1/2

(d) 1

Correct Answer : A

10. What will be the value of ΔH, if the forward and reverse reactions have the same
energy of activation?

(a) ΔH = ΔG = ΔS = 0

(b) ΔS = 0

(c) ΔG = 0

(d) ΔH = 0

Correct Answer : D

11. Find the successive elements of the periodic table with ionisation energies, 2372, 520
and 890 kJ per mol respectively

(a) Li, Be, B

(b) H, He, Li

(c) B, C, N

(d) He, Li, Be

Correct Answer : D



"Future Design Career provides you with all the information related to Design Career. This website is intended to guide All students so that they can choose the right career and make their future better & bright career."

No comments

if you have any doubts, please let me know